Programul prin care elevii din clasele I-VIII primesc gratis fructe în școli va fi extins din anul școlar 2012/2013 și pentru elevii din clasa pregătitoare, iar alocarea financiară se va dubla la 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Începând cu anul școlar 2009/2010, România implementează un program finanțat cu fonduri UE de încurajare a consumului de fructe în școli.
Proiectul de act normativ prevede ca din anul școlar 2012/2013, grupul țintă alcătuit în prezent din elevii claselor I-VIII se va extinde prin includerea clasei pregătitoare.
Pentru a corecta „anumite deficiențe” solicitanții de sprijin financiar pentru acest program vor fi exclusiv consiliile județene, și nu și cele locale, ca în prezent. Prin această măsură se urmărește reducerea costurilor și scăderea birocrației, prin micșorarea numărului de dosare de plată transmise APIA de la peste 1.000, la circa 141.
Ca urmare a solicitării de fonduri suplimentare pentru implementarea programului în anul școlar 2012/2013, impactul financiar crește cu maxim 5 milioane euro față de 4,99 milioane de euro cât este acum plafonul național anual.
„România a fost atenționată de Comisia Europeană asupra gradului redus de absorbție înregistrat în anii școlari precedenți. CE a pus la îndoială capacitatea României de a cheltui plafonul propus pentru anul școlar 2012/2013, de aproape 10 milioane euro (dublul alocării inițiale pentru România). România s-a angajat să modifice cadrul legal în vigoare pentru a permite continuarea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
Proiectul insistă asupra termenului de „proaspete”, modificând actul normativ în vigoare, care se referă doar la „fructele”.